Te puszyste racuchy mogłabym jeść codziennie. Są idealne na poprawę humoru w zimne dni
Do zrobienia tych racuchów zawsze wykorzystuję przepis Anny Wrońskiej, znanej jako Ania Gotuje. Ja dodaję do niego jeszcze ekstrakt waniliowy i tak podaję w przepisie poniżej. To nie są racuchy na skróty, tylko pyszne, tradycyjne racuchy na drożdżach. Dlatego do ich zrobienia trzeba jeszcze doliczyć czas na wyrastanie ciasta, ale uwierzcie, że warto. Mi te racuchy zawsze poprawiają humor. Już sam ich zapach przywołuje same dobre myśli.
Jak zrobić racuchy z bananami?
To przepis na proste ciasto drożdżowe, z żółtkami, masłem i mlekiem. Najpierw trzeba zrobić zaczyn, aby drożdże zaczęły pracować, a potem wymieszać wszystkie składniki (zaczyn można zrobić także na suchych drożdżach, wówczas należy wziąć na proporcje podane w przepisie 10 g suchych drożdży). Na końcu można dodać banany. Ja lubię je kroić w cieniutkie półplasterki, ale może być też kostka.
Anna Wrońska radzi, aby racuchy smażyć na patelni z dobrą powłoką, wówczas nie trzeba ich smażyć na żadnym tłuszczu. Dobra patelnia w tym przypadku jest ważna, bo ciasto z kawałkami owoców lubi się przyklejać. Racuchy można smażyć też na odrobinie tłuszczu, wówczas jednak najlepiej smarować patelnię pędzlem, aby placuszki nie wchłonęły go zbyt dużo.
Przepis: Racuchy z bananami
Puszyste placki na słodko.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 548 w każdej porcji
Składniki
- 2 banany
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 4 żółtka
- 25 g drożdży
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaDrożdże rozpuść w kilku łyżkach ciepłego mleka, dodaj cukier i pół łyżki mąki. Zostaw w ciepłym miejscu, aż drożdże zaczną pracować. Masło rozpuść i zostaw do ostudzenia. Do zaczynu dodaj mąkę, mleko, ekstrakt i żółtka, wymieszaj wszystko na gładkie ciasto, na koniec dodaj masło. Banany pokrój na plasterki lub w kostkę i dodaj do ciasta. Przykryj miskę ściereczką i zostaw na 30-45 minut do wyrośnięcia.
- Smażenie racuchówRozgrzej patelnię, nakładaj porcje ciasta i smaż placki na złoto z obu stron.
Jak podawać racuchy z bananami?
Przyznaję, że zawsze zjadam 2-3 placki prosto z patelni, bez żadnych dodatków. Te racuchy z bananami można jeść na ciepło i na zimno. Świetnie smakują polane miodem albo syropem klonowym. Ja często jem je także z domowymi dżemami (np. z truskawkowym) czy powidłami śliwkowymi. W wersji deserowej można je udekorować bitą śmietaną, świeżymi kawałkami owoców czy orzechami.
Racuchy z bananami są świetną przekąską do pracy, szkoły, można je zabrać na wycieczkę czy w podróż.